آشنایی با اینورتر
اینورترها میتوانند به عنوان تجهیزات مستقل برای کاربردهایی مانند انرژی خورشیدی و یا به عنوان منابع تغذیه پیشتیبان متشکل از باتریها که به صورت مستقل شارژ میشوند مورد استفاده قرار گیرد. دیگر کاربرد اینورتر استفاده به عنوان بخشی از مدار بزرگتر مانند واحدهای تغذیه یا UPSها میباشد.
درواقع اینورتر یا درایو AC به دستگاهی گفته میشود که به کمک آن میتوان بدون کاهش قدرت و گشتاور موتور سرعت یک موتور AC سه فاز را کنترل کرد. اینورترها در ظرفیتهای مختلف ساخته میشوند مثلاً برای یک موتور با توان ۲۰ اسب بخار باید از اینورتر ۲۰ HP استفاده کرد.
از ویژگیهای اینورتر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– کاهش انرژی مصرفی و لذا کاهش هزینه برق
– کاهش جریان راه اندازی و در نتیجه طولانی شدن عمر موتور
– امکان تغییر سرعت موتور، امکان تغییر جهت حرکت موتور
– داشتن حفاظت در برابر اضافه بار
– امکان کار موتور در شرایطی که ولتاژ ورودی متغیر است
– امکان کنترل از راه دور
– ایجاد سرعت بیشتر از سرعت نامی موتور
– برنامه ریزی کردن حرکت.
اینورتر به صورت هوشمند میزان بار وارده به موتور را تشخیص داده و متناسب با همان بار، به موتور جریان میدهد و این جریان در بسیاری از مواقع از جریان نامی موتور کمتر است. دستگاهی الکترونیکی است که بوسیله آن میتوان سرعت موتورهای سه فاز را تغییر داد.
از اینورتر میتوان برای کارهای زیر استفاه کرد:
* تنظیم کننده سرعت موتور (کنترل دور)
* تغیر دهنده جهت دور به راحتی و بدون نیاز به کنتاکتور
* روشن و خاموش نمودن موتور بدون نیاز به قطع و وصل برق اصلی
* کاهش ضربههای مکانیکی و در نتیجه افزایش طول عمر مفید قسمت مکانیکی
* حفاظت موتور در مقابل افزایش ولتاژ و جلوگیری از آسیب دیدن موتور
* راه اندازی نرم موتور بدون هیچگونه ضربه به قسمتهای مکانیکی مثل کوپلینگها، گیر بکسها، تسمهها، زنجیرها و … و در نتیجه افزایش طول عمر مفید موتور و سایر قسمتهای مکانیکی را به دنبال خواهد داشت.
* حفاظت موتور در برابر اضافه بار؛ در این حالت چنانچه بار موتور از مقدار معمول مجاز بیشتر شود، اینورتر موتور را خاموش مینماید و به کاربر پیام اضافه بار نشان میدهد.